Смяна на жила

Какво представляват индустриалните жила - те са изделия, чиято структура се определя от техните функции, като те най-общо се разделят на три вида:

 1. Меко жило, което дърпа - използва се за жила за газ, съединител, ръчна спирачка, отваряне на преден капак, отваряне на багажник, отваряне на врата, отваряне на резервоар и т.н..
 2. Твърдо жило (или тел), което дърпа и бута - използва се за жила за скорости, управление на парно в автомобила, включване и изключване на хидравлични помпи, отключване на стрелата на багер, управление на джойстици за селскостопанска и индустриална техника и т.н.
 3. Гъвкаво жило (тахометричен вал) - използва се за жила на километражи, седалки, тахографи, епилатори за птици, тримери, вибратори за бетон и т.н.

Според видовете, жилата са съставени от стоманено въже (оплетка от въжета) или тел, което се движи в тъй наречената броня (съставена от оплетка от тел и облечена в гумен шлаух или пластмаса), която го предпазва от атмосферните и други влияния. Краищата на бронята завършват с така наречените накрайници, които се защипват на преса за краищата на бронята. Въжето/тела от своя страна също завършва с накрайници от двата края, които варират като форма и вид в зависимост от функциите, които жилото изпълнява. Фирма „Микрон Доцев ЕООД“ е най-големият производител в България на жила за всякакви нужди - от автомобили, камиони, джипове до всякакви мотоциклети, лодки, селскостопанска и индустриална техника. При нас можете да се възползвате от следните услуги:

 1. Производство на всякакви видове жила, в единични и серийни бройки;
 2. Рециклиране на всякакви видове жила - замяна на скъсани/износени въжета на жилото, корекция на дължини, накрайници и т.н. (валидно в случай, че бронята е здрава);
 3. Демонтаж и монтаж на всякакви видове жила – за скорости, съединители, газ, отваряне на предни/задни капаци, седалки, стъклоповдигачи (виж секция стъклоповдигачи) и други.

Фирма „Микрон Доцев ЕООД“ НЕ ПРОДАВА ГОТОВИ ЖИЛА - ние изработваме изцяло по мостра/чертеж на клиента жилото, което е необходимо в конкретния случай, както и рециклираме съществуващи жила в зависимост от състоянието, като за тези цели е необходимо клиентът да донесе/изпрати по куриер всички налични части на повреденото жило, за да може то да бъде изработено/рециклирано коректно.

Смяна на жила на автомобили/бусове/камиони и всякаква селскостопанска и индустриална техника

Смяна на жило на съединител

Жилото на съединителя представлява връзката между педала на съединителя и скоростната кутия. То позволява на водача на автомобила да сменя скоростите или да освободи от скорост. Повреденото или скъсано жило на съединителя води до:

 • - некоректна работа на педала;
 • - невъзможност да се сменят скорости след скъсването му.

Това налага навременната му смяна още при появата на първите симптоми:

 • - трудност при натискане на педала;
 • - неприятни шумове при използването на съединителя.

Смяната на жилото изисква откачането му от страна на скоростната кутия и от страната на педала, като при някои автомобили се налага разглобяване на част от арматурното табло, за да бъде осигурен достъп до мястото, където жилото преминава от моторния отсек в купето. В някои случаи се налага допълнителен реглаж на жилото след монтажа. Никога не подменяйте жилата сами - това може да доведе до допълнителни проблеми по засегнатите системи на автомобила!

Смяна на жило на ръчна спирачка

Жилото на ръчната спирачка (или паркинг спирачка) представлява връзката между ръкохватката на ръчната спирачка (в някои случаи педал) и спирачните апарати на задните колела. То позволява на водача на автомобила да блокира движението на задните колела след паркиране или да спре при отказ на основните спирачки. Повреденото или скъсано жило на ръчната спирачка може да:

 • - повлияе на коректната работа на спирачната система;
 • - да доведе до инцидент при скъсване, когато автомобила е паркиран на наклон.

При повредена броня на жилото на ръчната спирачка освен по-бързото му износване, съществува и опасността да влезе вода вътре в бронята и то да откаже при замръзване. Тези факти правят смяната на жилото наложително още при първата поява на проблем с ръчната спирачка.

Смяната на жилото изисква откачането му от страна на задействащата ръкохватка в купето и от задните спирачни апарати. Тук е мястото да споменем, че при някои модели съвременни автомобили ръчната спирачка е заменена с електрическа такава, която работи или отново с жила (в сервиз Микрон Доцев извършваме ремонти и на този вид ръчни спирачки) или посредством електрически мотор/и. Никога не подменяйте жилата сами - това може да доведе до допълнителни проблеми по засегнатите системи на автомобила!

Смяна на жило на скорости

Жилата на скоростите (при автомобили с ръчни скорости са две, при автоматиците е едно) представляват връзката между скоростния лост на автомобила и самата трансмисия (скоростна кутия), посредством която водача сменя различните предавки (скорости). Повредените жила на скоростите най-често имат следните симптоми:

 • - усещате трудно превключване на скоростите от лоста;
 • - загуба на някои от предавките (невъзможност да се включат).

Това идва да подскаже, че наистина потенциалният проблем е именно в жилото. Тези симптоми представляват първия етап, който насочва към износване на жилото, като това е и момента, в който трябва да вземете сериозни мерки. Ако продължите да управлявате автомобила в това състояние, определено ще се стигне до скъсване на някое от жилата, което е много неприятен момент поради факта, че няма да можете да помръднете автомобила. Последиците, които води след себе си подобна авария никак не са приятни и именно поради това е определящо при наличие на промени при превключването на скоростите да се обърнете към специалист. Ако жилото не е скъсано, то определено може да има възможност за рециклирането му, но ако вече се е стигнало до скъсване и друга механична повреда, ще се наложи да изработим изцяло ново, което в пъти ще превъзхожда като качество продаваните готови жила, които не са произведени от самия производител на автомобила. Тук е мястото да споменем, че при някои модели съвременни автомобили не се използват жила за контрол на предавките на трансмисията.

Смяната на жилата изисква откачването им от страна на скоростния лост в купето, и от страната на трансмисията, като при някои автомобили се налага и разглобяване на част от арматурното табло. След подмяната се налага регулиране. Никога не подменяйте жилата сами - това може да доведе до допълнителни проблеми по засегнатите системи на автомобила!

Смяна на жило на километраж/оборотомер

Жилата за километраж и за оборотомер представляват връзката между километража/оборотомера на арматурното табло на автомобила и самата трансмисия (скоростна кутия), посредством която получаваме данни за скоростта на движение на автомобила и работните обороти на двигателя. Повредените жила на километража или оборотомера водят до:

 • - некоректна работа на инструментите на арматурното табло;
 • - невъзможност да се определи скоростта на автомобила, което би могло да доведе до инциденти.

Смяната на жилото изисква откачането му от страна на трансмисията и от страната на арматурното табло, като при някои автомобили се налага разглобяване на част от арматурното табло, за да бъде осигурен достъп до мястото, където жилото преминава от моторния отсек в купето. Тук трябва да отбележим, че съвременните автомобили не използват жила за достъп до данните за скорост и обороти на двигателя, тъй като тези данни се събират от електронни датчици. Никога не подменяйте жилата сами - това може да доведе до допълнителни проблеми по засегнатите системи на автомобила!

Смяна на жило на газ

Жилото за газта представлява връзката между педала за газта в купето и дроселовата клапа на двигателя, посредством която водача може да ускорява или намалява скоростта на движение на автомобила. Повреденото жило на газта може да има следните симптоми:

 • - след подаване на газ и отпускане на педала жилото не връща газта обратно и автомобила остава с форсиран двигател;
 • - труден контрол при подаване на определено количество газ поради прокъсано или хлабаво жило;
 • - окончателен отказ на педала на газта да контролира двигателя.

Това налага своевременна намеса от оторизиран механик, тъй като проблем с жилото би довел до невъзможност на автомобила да се движи.

Смяната на жилото изисква откачането му от страна на дроселовата клапа и от страната на педала за газта в купето. Тук е мястото да кажем, че част от съвременните автомобили не използват жила за контрол на газта на двигателя, тъй като тази функция се изпълнява от електронни датчици. Никога не подменяйте жилата сами - това може да доведе до допълнителни проблеми по засегнатите системи на автомобила!

Смяна на жило на преден капак

Жилото за отваряне на предния капак представлява връзката между ръкохватката за отваряне в купето и заключващия механизъм на предния капак на автомобила. При проблем с жилото се появяват следните симптоми:

 • - трудно движение на ръкохватката за отваряне на капака;
 • - невъзможност жилото да върне дръжката след отваряне;
 • - невъзможност да се отвори капака дори при издърпана докрай дръжка.

Това прави смяната на жилото наложителна още при появата на първите симптоми, тъй като отварянето на предния капак след като жилото се скъса/блокира е много неприятна и трудоемка работа, която може да доведе след себе си и други повреди по заключващия механизъм или по боята/решетката на автомобила, поради което се налага да бъде извършена от оторизиран специалист.

Смяната на жилото изисква откачането му от страна на ръкохватката в купето и от страната на заключващия механизъм на предния капак на автомобила, като при някои автомобили се налага разглобяване на част от арматурното табло, за да бъде осигурен достъп до мястото, където жилото преминава от моторния отсек в купето. Никога не подменяйте жилата сами - това може да доведе до допълнителни проблеми по засегнатите системи на автомобила!

Смяна на жило на стъклоповдигащ механизъм за автомобил

Смяна на жило за отваряне отвън/отвътре на врата

Жилото за отваряне отвън или отвътре на автомобилна врата представлява връзката между дръжката за отваряне на вратата и съответната брава. При проблем с жилото се появяват следните симптоми:

 • - трудно движение на дръжката за отваряне на вратата;
 • - дръжката не се връща в първоначална позиция след отваряне;
 • - невъзможност да се отвори вратата дори при издърпана докрай дръжка;
 • - свободно движеща се дръжка, която изобщо не се отваря (скъсано/откачено жило).

Това прави смяната на жилото наложителна още при появата на първите симптоми, тъй като рано или късно вратата ще престане да се отваря, което е доста неприятен момент.

Смяната на жилото изисква демонтаж на интериорната кора на вратата, демонтаж на изолационната ѝ мембрана, откачане на жилото от страна на дръжката, демонтаж на бравата и откачване от нейната страна. Тук е мястото да споменем, че при различните марки и модели автомобили жилото може да бъде заменено от твърда тел, лостова система и т.н.. Никога не подменяйте жилата сами - това може да доведе до допълнителни проблеми по засегнатите системи на автомобила!

Смяна на жило на смукач

Жилото на смукача всъщност представлява тел (твърдо жило), която бута и дърпа. Посредством тази нейна функция на водача на автомобила се дава възможност за фина корекция на газта чрез ръкохватка в купето на автомобила, която посредством телта е свързана с дроселовата клапа на двигателя. Симптомите на проблем с управлението на смукача са следните:

 • - трудно движение на ръкохватката;
 • - при издърпване/връщане на смукача в начална позиция няма промяна в работата на двигателя (прекъсната връзка между ръкохватката и дросела).

Смяната на жилото изисква откачането му от страна на ръкохватката в купето и от страната на дроселовата клапа на двигателя, като при някои автомобили се налага разглобяване на част от арматурното табло, за да бъде осигурен достъп до мястото, където телта преминава от моторния отсек в купето. Никога не подменяйте телта сами - това може да доведе до допълнителни проблеми по засегнатите системи на автомобила!

Смяна на жило на парно

Жилата на парното всъщност представляват тел (твърдо жило), която бута и дърпа. Посредством тази нейна функция на водача или пасажерите в автомобила се дава възможност да регулират различните функции на парното/климатика в автомобила, като телта е закачена в единия край, най-често за лост или бутон, а в другия за съответната клапа на парното. При проблем с управлението на функциите на парното/климатика се наблюдават следните симптоми:

 • - трудно движение на лостчето за съответната клапа;
 • - липса на реакция след промяна на настройките на клапите (например от топло на студено);
 • - свободно движение на задвижващото лостче без да може да изпълнява функциите си (скъсано или откачено жило, счупено ухо за закачане на жилото за клапата/лостчето).

Смяната на жилото изисква частично или в повечето случаи пълно разглобяване на арматурното табло, за да бъде осигурен достъп до проблема, което е доста трудоемка и изискваща внимание и прецизност работа, което от своя страна налага бъде извършена от оторизиран специалист. Никога не подменяйте телта сами - това може да доведе до допълнителни проблеми по засегнатите системи на автомобила, както и счупване на детайли от системата на парното, които са много крехки.

Смяна на жило на седалки

Жилото за седалка представлява меко или гъвкаво жило (тахометричен вал) в зависимост от модела на автомобила, посредством което могат да се извършват различни настройки на позициите на седалката. Жилото осъществява връзката между съответната ръкохватка или електромотор и регулиращия механизъм в седалката. Симптомите на проблем с регулируемите функции на седалката са:

 • - трудното им или невъзможно задвижване.

Смяната на жило на седалка се налага да бъде извършена от оторизиран специалист, тъй като за да има достъп до него се налага почти винаги да се демонтира самата седалка, след което да се разтапицира частично или изцяло в зависимост от модела. Никога не подменяйте жилата сами - това може да доведе до допълнителни проблеми по засегнатите системи на автомобила, както и до скъсване на тапицерията на съответната седалка!

Смяна на жила на селскостопански, индустриални и други машини

Фирма „Микрон Доцев ЕООД“ е най-големият производител в България на жила за всякакви нужди – от автомобили, камиони, джипове, до всякакви мотоциклети, лодки, селскостопанска и индустриална техника. Ние НЕ ПРОДАВАМЕ ГОТОВИ ЖИЛА - ние изработваме изцяло по мостра/чертеж на клиента жилото, което е необходимо в конкретния случай, както и рециклираме съществуващи жила в зависимост от състоянието, като за тези цели е необходимо клиента да донесе/изпрати по куриер всички налични части на повреденото жило, за да може то да бъде изработено/рециклирано коректно. Няма ограничение във възможностите ни да изработим ново или да рециклираме съществуващо жило, независимо от размерите и функциите му, както и от машината, в която е монтирано – възстановяваме и изработваме изцяло нови жила за: бусове, камиони, автобуси, комбайни, багери, булдозери, мотокари, бобкат, трамбовка, бетоновози, валяци, пътностроителна техника, челни товарачи, трактори, кранове, косачки, тримери, мотофрези, ремаркета, вибратори за бетон, всякакви видове лодки, подемници, фитнес уреди, кранове, минна техника.

Cервиз за производство и ремонт на всички видове жила и рециклиране на стъклоповдигащи механизми за авто стъкла. © 2019 Изграждане и поддръжка от Eurocoders
Top